1. Lees je in. Start met het doornemen van de regeling waar je gebruik van wilt maken. Zo weet je aan welke doelen je moet voldoen met je plan. Of er deadlines zijn, en wat het bedrag is dat je terug kunt vragen.

2. Zoek op welke gegevens je allemaal aan moet leveren. De naam van het aanvragende bedrijf, de kvk gegevens, bankgegevens, soms jaarverslagen, omzetcijfers etc.

3. Vraag de offertes van de bedrijven die je wilt inzetten bij het uitvoeren van je plan. Hou hierbij goed rekening met het doel van de regeling en de omschrijving van de activiteiten.

5. Check of je schriftelijk of met e-herkenning in moet sturen. Zo nodig kan je je e-herkenning code eerst aanvragen.

6. Schrijf het projectplan. Volg het format zoals dat door de subsidieverstrekker beschikbaar is gemaakt. Verander geen volgordes en hou je teksten helder, duidelijk en niet te uitgebreid. Hou hierbij het doel van de regeling in gedachten zodat je dat goed in het oog houdt. Gebruik gerust begrippen uit de regeling. Bedenk dat de subsidieverstrekker het liefst beschikkingen verstrekt op basis waarvan jij subsidie kunt ontvangen! Alles moet daarom kloppen en op elkaar aansluiten. Het project plan schrijven is het meeste werk, plan daarom voldoende tijd in om dit goed op te zetten!

4. Bekijk dan ook alle formulieren die je in moet vullen. Start meteen met invullen met de gegevens die je paraat hebt. Het gemakkelijkst is uitprinten, invullen, scannen en weer uploaden. Sommige formulieren zijn alleen online in te vullen. Zorg dan dat je alles bij de hand hebt voordat je start. Meestal kan je trouwens wel tussentijds opslaan.

7. Orden alle bijlagen en formulieren. Onderteken de aanvraagformulieren en NIET de offertes. Het idee van subsidie is dat jouw plannen gerealiseerd kunnen worden met subsidie. Als je al offertes hebt geaccepteerd voordat je de aanvraag hebt ingediend, dan is dat voor de subsidieverstrekker een NO GO!

8. Bel als je vragen hebt bij het hele proces de subsidieverstrekker op. Men is over het algemeen zeer behulpzaam. Kom je er niet uit, dan kan je natuurlijk ook een subsidie adviseur bellen. Ik weet er wel een 😉.

9. Als je alles compleet hebt, doe dan vooral nog wel een laatste check. Vul dan het online aanvraagformulier in, of plaats de downloads in het digitale loket.

10. Wacht de bevestiging van ontvangst af en ga dan duimen voor een positieve beslissing. Als je wilt, kan je dan op eigen risico starten met het uitvoeren van je project.